2018

December 27-e és 30-a között került megrendezésre az V. Dr. Bencze László Emlékverseny. Újra a festői szépségű Laffert Kúria adott otthont a 7 fordulós, svájci rendszerű sakkverseny lebonyolítására. Az idei versenyen rekord számú nevező volt, 52 versenyző indult. A legfiatalabb résztvevő a 9 éves Tóth Tímea, míg a legidősebb játékos a 84 éves Baranyai Antal voltak. A mezőny nemzetközivé alakult, mert érkeztek versenyzők Romániából, Örményországból és Írországból is.

1

A versenyt Schubert Gyula, a DMTK ügyvezető elnöke és Solymosi László, a Pest Megyei Sakk Szövetség elnöke nyitották meg és méltatták a 2014. március 10-én tragikus hirtelenséggel eltávozott FIDE-mestert. A verseny két fő támogatója Bencze Norbert és Dunaharaszti Önkormányzat.

A korábbi győztesek közül ezúttal csak a sorozatban harmadik első helyére törekvő Torma Róbert indult. Két győzelemmel kezdett, majd kettős vereségét követően visszalépett. Ezzel eldőlt, hogy új győztest köszönthetünk.

Sikeresen szerepeltek, és a díjasok közé kerültek a DMTK ifjúsági játékosai. Gonda László vezetőedző tanítványai jól teljesítettek: Kökény Norbert végig az élbolyban haladt, Markos Ádám veretlenül, eggyel kevesebbet játszva lett díjas, míg Baski Barnabás győzedelmeskedett a későbbi győztes ellen.

Nagy harc folyt az első helyért. A harmadik fordulóban Markos Ádám került az élre, majd pedig Kökény Norbert. Kormos Ádám az ötödik fordulóban átvette a vezetést, ezt a hatodikban is megtartotta, s az utolsó, hetedik fordulónak fél pont előnnyel vágott neki. Ellenfele az első fordulóban hullámzó teljesítményt mutató, majd sorozatban öt játszmát nyerő Bálint Vilmos volt, akinek sikerült legyőznie Kormos Ádámot, így idén először szerezte meg dunaharaszti játékos az első helyet. A végeredmény megalkuvást nem tűrő küzdelmekben alakult ki.

Az első hét helyezett pénzdíjazásban részesült, valamint értékes különdíjak kerültek kiosztásra.

A DMTK elnöke, Kulcsár Ferenc méltatta a kitűnő szervezést, ezután átadta a díjakat.

Fazekas György nemzetközi versenybíró vezette le a versenyt immár ötödik alkalommal, mindenki megelégedésére.

A díjazottak:

1. Bálint Vilmos (DMTK) 6 pont
2. Kormos Ádám (BEAC) 5,5 pont
3. Sárosi Zoltán (Tóth László SE) 5 pont
4. To Nhat Minh (Szigetszentmiklós SSE) 5 pont
5. Kökény Norbert (DMTK) 5 pont
6. Buzás Bertalan (Tapolcai VSE) 5 pont
7. Markos Ádám (DMTK) 5 pont

Különdíjasok:

Kechumyan Gagik (Örményország)
Kovács István (DMTK)
Baski Barnabás (DMTK)
Borhy Marcell (Szombathelyi HVS)
Tolnai József (Siketek SC)
Mátyássy Lázár (BGSC)
Baranyai Antal (Nádudvar)
Tóth Tímea (BGSC)

2

3