A Dunaharaszti MTK december 27-30-ig már a negyedik versenyt rendezte a klub egykori kitűnő játékosának, Dr. Bencze Lászlónak emlékére. A Dunaharaszti Művelődési Ház, amely a versenynek otthont adott - idestova 60(!) éve - a dunaharaszti sakkélet fellegvárának számít. Itt zajlanak a csapatbajnoki mérkőzések, a csütörtöki edzések, valamint a különböző versenyek.

Szponzoraink töretlen lendülettel támogatják ezt az eseményt. Bencze Norbert, Dr. Bencze László fia állja a díjakat, míg a Dunaharaszti Önkormányzat biztosítja a termet, valamint fedezi az egyéb költségeket.

A megnyitón Schubert Gyula, a DMTK fáradhatatlan intézője emlékezett meg Dr. Bencze Lászlóról. Elmondta, hogy Bencze doki gyorsan beilleszkedett a szakosztály életébe. Közvetlen viselkedésével nagyon sok barátot szerzett. 1993-tól 2014-ig a csapat húzóembere volt. 

Solymosi László a Pest megyei Sakkszövetség elnöke a legnagyobb elismerés hangján szólt a DMTK sakkszakosztályáról ,mert ez a szakosztály a versenyek rendezését szívügyének tekinti.

A versenyre rekordszámú (49) sakkozó jött el. Külön érdekességnek számít, hogy valamennyi korábbi győztes (Mészáros András, Szalánczy Emil és Torma Róbert) asztalhoz ült. Torma Róbert jól játszott, de ennek ellenére csak egy kiélezett és szoros küzdelemben sikerült tavalyi elsőségét megvédenie. Azért is volt nagyon nehéz dolga, mert a fiatalok, Szabó Márton Mihály és Kökény Norbert, hihetetlenül sokat fejlődtek az utóbbi egy évben, és igen csak megnehezítették a dolgát.

Finszter Máté személyében egy ügyes játékost ismerhettünk meg. Mivel a rajtlistán a 2-3 helyen áll, ezért mondhatnánk azt, hogy hozta a papírformát. Ez a megközelítés azért sántít, mert a mezőnyben sok tapasztalt, több évtizedes versenymúlttal rendelkező játékos is szerepelt, akik a beírt Élő pontszámuknál nagyságrendekkel magasabb tudással rendelkeznek. Így őket megelőzni, nem lebecsülendő teljesítmény. Németh Zoltán jó kezdés után -a 4. és 5. fordulót követően - vesztette el esélyét a jó eredményre. 

Szalánczy Emil példamutatóan küzdött, de egy ilyen rövid versenyen két vereség túl sok. Fazekas György, a korábbiakhoz hasonlóan, most is kifogástalanul látta el a versenybírói teendőket.

A záróünnepélyen a versenyzők a díjakat Kulcsár Ferenctől, a DMTK elnökétől vehették át.

A verseny végeredménye:

1.Torma Róbert (DVTK) 6

2-4. Szabó Márton Mihály (Esztergomi SC), Finszter Máté (SZESE Győr), Kökény Norbert ( DMTK) 5,5, 5-6, Németh Zoltán (Magyar Sakkvilág) Szalánczy Emil (Szigetszentmiklós) 5 pont.

Értékes különdíjakat kaptak: Kovács István (DMTK), Khechumyan Gagik (ARM), Palczert Botond (Barcza Gedeon SC), Baski Barnabás (DMTK), Erky Tamás (SZESE Győr), Reviczki Roland ( Szentendrei SISE), Tóth Nikoletta (Barcza Gedeon SC), Papp László (Pestszentimre SK), Firnigel János (DMTK), Tóth Lili (Nagykáta SE)

Megjegyzés a Takács Lajos- Palczert Miklós diagramhoz: Ebben az állásban világos jó játékkal elérhette volna a döntetlent. Akadályozni kell, hogy a sötét király betörjön az állásba.